Daca iti place sa iti speli singur masina, dar nu ai loc si instrumentele potrivite cu care sa lucrezi, poti afla in acest articol cum sa faci acest lucru la o spalatorie auto self service.
Acum, de cand s-au scumpit preturile la spalatoriile auto standard, poate ca nu toata lumea isi mai permite sa isi tina masina curata mereu. Si aici vin in ajutor aceste minuni de spalatorii, care iti permit sa ai grija de masina cu costuri reduse. Asadar, daca te aflii in acesta situatie, merita sa incerci!
Sau daca pur si simplu nu esti familiarizat cu acest gen de spalatorie, citeste in cele ce urmeaza pasii care sa te ghideze.
Pe scurt, pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt:
- Parcheaza masina in spatiul destinat spalarii
- Scoate covorasele interioare si pune-le deoparte
- Uita-te dupa lancele cu spuma/presiune si familiarizeaza-te cu fiecare ustensila din jurul tau
- Citeste setarile pulverizatoarelor
- Mergi la locul unde se face plata – acolo ai instructiuni detaliate despre cum platesti pentru a primi jetoane; daca faci asta prima data, e bine sa iti iei mai multe
- Jetoanele primite se introduc intr-o fanta speciala, in spatiul unde iti speli masina; un jeton iti permite sa folosesti uneltele de pe acolo pentru un timp limitat
- Clateste masina cu apa pentru a indeparta murdaria grosiera
- Ia lancea de spumare si acopera bine masina cu spuma auto
- Clateste bine spuma de pe masina
Si asta este tot!
Daca vrei sa aflii mai in detaliu ce anume trebuie sa faci la fiecare pas, citeste in continuare:
#1. Pregatirile – ce trebuie sa ai la tine
Pe langa masina :)), trebuie sa ai niste bani cu care sa cumperi jetoane.
Daca ai ceva cosmetice auto pe care vrei sa le folosesti, ia-le cu tine. De obicei, mai sunt si pe la aceste spalatorii diverse alte tipuri de echipamente de curatare, in afara de spalarea extrioara.
#2. Spalarea propriu-zisa
Pasul 1 – parcheaza masina in spatiul destinat spalarii
Intra cu masina intr-o statie de spalare – ar putea exista un semn marcat pe sol, pentru a te putea ghida cum sa parchezi. Daca nu exista, parcheaza cat mai pe mijloc, pentru a te putea invarti cat mai usor in jurul masinii.
Pasul 2 – scoate covorasele din cauciuc
Scoate covorasele si pune-le doeoparte pentru a le spala dupa ce termini cu exteriorul masinii. Unele spalatorii au clesti pe panourile laterale pentru a le putea agata acolo.
Pasul 3 – uita-te dupa echipamentele care sunt in spatiu
Ar trebui sa gasesti pe acolo mai multe lance sau baghete de pulverizare: una este pentru clatire (care are doar apa), mai este una care are spuma activa si inca una cu ceara auto lichida. Poate fi si lance cu perie atasata, pentru spalare.
Verifica daca ai acces usor cu toate echipamentele in jurul masinii. Avand in vedere ca ele functioneaza cu timp limitat per jeton, nu este economic sa te plimbi aiurea in jurul masinii.
Poti face o proba la manerul de actionare al lancelor, pentru a te familiariza cu el (este deasupra sau sub pistol).
Pasul 4 – panoul cu instructiuni
Undeva pe panourile laterale se afla instructiunile si optiunile pe care le ai. Tot pe acolo trebuie sa ai si fanta unde sa introduci jetonul. Ai grija ca imediat ce apesi pe optiunea dorita, timpul incepe sa curga si trebuie sa te apuci rapid de treaba daca nu vrei sa iti irosesti banii.
Optiunile pe care le poti gasi pe panou sunt:
- Spalare capace si jante – este prima pe care ar trebui sa o folosesti dar este optionala.
- Detergent – spalare cu spuma activa
- Perie – spalare cu detergent distribuit printr-o perie cu peri moi
- Spalare – cu apa curata, prin presiune, care asigura indepartarea murdariei
- Ceara – distribuirea, prin pulverizare, de ceara auto lichida
- Limpezire/ Clatire cu osmoza – clatire care nu lasa pete dupa uscare
La oricare spalatorie self service, sigur le ai pe acestea:
- Spalare – cu asta scoti murdaria grosiera de pe caroserie
- Spumare – aici ai spuma activa sau diversi agenti de curatare spumanti
- Clatire – aici clatesti masina cu apa curata
Pasul 5 – indepartarea murdariei de pe caroserie/prespalare
Introdu un jeton in fanta si apasa pe spalare. Intreapta bagheta de spalare spre masina si departe de tine. Apasa declansatorul pentru a elibera apa sub presiune.
Asigura-te ca stai la o distanta de cel putin un metru de masina, astfel incat apa cu presiune sa nu iti deterioreze lacul.
Pulverizeaza masina de sus in jos, roata, pana cand ai scapat de murdaria mai grea.
Curata si covorasele de cauciuc ale masinii.
Pasul 6 – pulverizarea spumei active
Mai introdu un jeton in fanta si selecteaza spumarea. La acest pas, vei schimba bagheta de pulverizare cu o alta la fel, sau cu o perie atasata in capat.
Acopera masina cu spuma, tot de sus in jos si las-o sa actioneze un minut.
Daca lancea are perie in varf, sa stii ca ea a fost gandita sa cureti motorul, contraaripile si sasiul, sau orice elemente care nu au lac. Cel mult, le poti folosi la jante daca sunt foarte murdare.
Pasul 7 – clatirea masinii
Aici, dupa ce introduci jetonul, va trebui sa schimbi iar bagheta de pulverizare.
Clateste bine solutia/spuma de curatare de pe masina. Poti da 3-4 ture in jurul masinii, sa te asiguri ca ai clatit-o bine.
Pasul 8 – ceara lichida
Daca spalatoria la care esti are si aceasta optiune, dupa ce ai clatit masina mai foloseste un jeton si selecteaza ceara. Aplic-o de jur imprejurul masinii, de sus in jos, uniform.
Voila! Acum stii sa speli o masina la o spalatorie!
Cateva sfaturi
Asigura-te ca spalatoria functioneaza inainte de a pune bani in aparat. Mai bine sa fii putin atent decat sa iti para rau!
Verifica directia vantului si evita sa stai in aval de stropire. Este o treaba mica, dar la sfarsit face diferenta.
Foloseste agentii de curatare care sunt in echipamente. Daca ti-ai adus de acasa solutii de curatat motorul, anvelopele sau altceva, foloseste-le conform instructiunilor producatorilor.
Foloseste intreaga durata pe care ai platit-o. Baghetele de pulverizare se opresc singure cand se termina timpul acordat de un jeton.