Daca vrei ca vehiculul tau sa aiba un aspect nou, s-ar putea sa fie nevoie sa inveti cum sa folosesti o vopsea auto si cateva tehnici.
Una dintre optiunile de revopsire a unei masini este utilizarea vopselei acrilice, despre care se stie ca ofera un aspect foarte stralucitor si atractiv vehiculului tau.
Va trebui sa faci acest proiect in interior, dar asigura-te ca zona este extrem de bine ventilata. Nu trebuie sa existe obiecte inflamabile in apropiere inainte de a incepe si se recomanda, de asemenea, sa faci acest proiect atunci cand rezervorul de combustibil este gol.
Repara suprafatele
Inainte de a incepe sa vopsesti vehiculul, trebuie sa scapi de orice lovituri si zgarieturi prezente. Pentru a lucra la scobituri, indeparteaza rugina sau vopseaua de pe zona afectata. Foloseste un polizor electric pentru a lucra mai repede.
Dupa aplicarea materialului de umplutura, va trebui sa il stergi conform instructiunilor si apoi sa slefuiesti suprafata pentru a obtine un finisaj uniform.
Pregateste si amorseaza masina
Daca faci o lucrare de vopsire completa, trebuie sa slefuiesti intregul vehicul inainte de a incepe sa aplici grundul. Lucreaza incet la slefuirea vehiculului, astfel incat sa obtii rezultate finale bune.
Dupa ce ai terminat slefuirea suprafetei masinii, aplica grund de buna calitate, ideal pentru tipul de vopsea auto pe care vrei sa o utilizezi.
Vopselele reactioneaza adesea la anumite grunduri. Este important sa citesti fisele tehnice ale produselor pe care le achizitionezi.
Curata suprafata
Dupa aplicarea grundului, suprafata trebuie slefuita din nou pentru a o netezi. Deoarece acest proces de slefuire determina depunerea prafului si particulelor la suprafata, foloseste un solvent pentru a curata metalul.
Amesteca vopseaua
Una dintre cele mai importante tehnici utilizate pentru a face o lucrare de vopsire corecta este amestecarea corecta a vopselei. Urmeaza instructiunile enumerate pe recipientul de vopsea si utilizeaza un vas de amestecare pentru vopsea pentru a te ajuta sa obtii vascozitatea potrivita.
Este posibil sa fie necesar sa utilizezi o anumita marca de diluant sau reductor, daca este necesar. Vopseaua prea subtire va lasa dungi, in timp ce vopseaua prea groasa nu va curge usor din pistolul de pulverizare.
Vopsirea propriu-zisa
Pasul 1 – pregatirea
In primul rand, asigura-te ca porti salopeta si ochelari de protectie. Daca lucrezi intr-un garaj, pune pe jos folii de plastic sau ziare pentru a acoperi podeaua si a masca partile masinii pe care nu le vopsesti. Acopera geamurile si oglinzile masinii.
Pasul 2 – slefuirea
Daca utilizezi o slefuitoare orbitala, foloseste cu ea un smirghel fin, astfel incat sa nu deteriorezi suprafata metalica de dedesubt.
Spala zona de vopsit si apoi spala masina cu apa cu sapun si las-o sa se usuce.
Pasul 3 – aplicarea primerului
In functie de ce culoare de vopsea ai ales, ar trebui sa alegi si tipul corect de grund.
De exemplu, daca iti vopsesti masina in negru sau gri, ar fi mai bine sa alegi un grund gri; daca vopsesti masina in rosu, un grund rosu ar putea fi o optiune mai buna.
Lasa stratul de grund sa se usuce corect inainte de a aplica vopsea.
Pasul 4 – umed / uscat
Stratul de grund trebuie frecat cu smirghel umed si cu smirghel uscat. Asigura-te ca ai o suprafata neteda si fina pe care sa aplici vopseaua. Slefuieste masina cu smirghel umed si uscat pana cand ai trecut peste intregul strat de grund.
Pasul 5 – vopsirea
Vopseaua acrilica se usuca destul de repede, asa ca mentine stratul neted si uniform. Incearca sa nu vopsesti suprafetele cu pensula, altfel vei ajunge cu sectiuni mai groase punctate pe suprafata masinii.
Tine intotdeauna pistolul de vopsit perpendicular si la aproximativ sase pana la opt centimetri distanta de masina. Pastreaza constant nivelul incheieturii mainii si pulverizeaza in linii de aproximativ 12 pana la paisprezece centimetri lungime inainte de a te muta intr-o alta zona.
Poti face urmatoarea linie de vopsea sub linia anterioara, astfel incat sa ai continuitate. Daca ai inceput pe o usa, de exemplu, incepe in partea de sus a usii si pulverizeaza latimea usii, apoi deplaseaza-te in jos pana ajungi la capat.
Cand vopsesti peste imbinari, cum ar fi intre usi sau aripa si capota, pastreaza nivelul vopselei pentru a obtine o acoperire ampla.
Tine ochii pe marginile umede ale locului in care ai pulverizat. Acestea sunt de obicei mai subtiri, deoarece concentratia de vopsea va fi mai aproape de centrul zonei vopsite, astfel incat s-ar putea ajunge sa creezi denivelari mici de vopsea la margini.
Pasul 6 – uscarea
Lasa stratul de vopsea acrilica sa se usuce nu mai putin de 24 de ore. Are nevoie de timp pentru a se fixa si usca complet, iar atunci cand esti gata poti aplica un strat de lac si apoi lustruieste.
Daca vrei sa utilizezi vopsea acrilica auto pentru a vopsi vehiculul, ai in vedere cateva tehnici care te pot ajuta sa obtii rezultate finale bune.
Vopselele cu smalt acrilic se usuca rapid. Daca le amesteci cu intaritori uretanici cu smalt acrilic, luciul si durabilitatea vopselei cresc.
Cu toate acestea, vopselele acrilice cu uretan sunt mai durabile in comparatie cu vopselele cu smalt. Vopselele de uretan trebuie amestecate cu un reductor de uretan si un activator de uretan pentru a obtine vascozitatea potrivita.
Cand vine vorba de vopselele cu lac acrilic, acestea sunt formule cu uscare rapida care ofera un finisaj lucios. Aceste vopsele sunt, de asemenea, rezistente la ciobire si decolorare. Ca orientare generala, acestea trebuie amestecate cu un diluant pentru lac, astfel incat sa fie mai usor de pulverizat.